Vårda fötterna

Våra fötter är viktiga, men vi glömmer alltför ofta bort att vårda dem. Det är otroligt skönt att skämma bort sig med ett härligt fotbad och lite massage efter det. När våra fötter mår bra känns det skönt ända i själen.

fotmassage

Våra fötter får utstå mycket. De bär hela vår tyngd och tar oss runt hela dagarna i alla väder. Ofta bär vi skor som inte gynnar dem och som leder till nageltrång och andra fotproblem. I den här artikeln kan vi läsa om de otaliga problem man kan ha med fötterna, och också om hur man på bästa sätt kan få bukt med dem.

Använd badskor i simhallen

Ett vanligt fotproblem är fotvårtor. Man bör exempelvis undvika att gå barfota i simhallen för att undvika sådana besvär, då vårtor orsakas av virus som smittar genom både fuktiga miljöer och hudkontakt. Om man upptäcker en fotvårta så bör man söka hjälp hos en specialist. Syftet med vårtbehandlingen är att avlägsna vårtan och förebygga tillväxt.

Förhårdnader och självsprickor

Andra problem våra fötter kan lida av är exempelvis liktorn, förhårdnader och självsprickor. När huden är torr och tjock kan det yttersta hudlagret spricka upp och leda till självsprickor som kan vara svåra att bli av med. Här kan du jobba preventivt genom att smörja mycket. Överarbeta inte med fotfilen om du har förhårdnader, då det kan leda till större problem.

Undvik trånga skor

Nageltrång är också ett vanligt problem och har man väl fått det är det bästa att söka professionell hjälp. Man kan försöka förebygga det genom att klippa naglarna rakt av och använda sköna skor. Trånga skor leder ofta till problem med fötterna och försvårar befintliga besvär som exempelvis Halux Valgus, reumatism och hammartå. Särskilt noga med sina fötter bör man vara som diabetiker. På grund av dålig cirkulation har diabetiker ökad risk för sår, kallbrand och infektion. Hos specialisten kan man hitta speciella skor som har individuella fotbäddar, rullsulor och stela bottnar. Det finns till och med skor som förebygger sår.