Träning för hjärta och själ

Den bästa medicinen du kan ge dig själv är träning. Vi är gjorde för att röra kroppen, att använda den dagligen. Vår stillasittande vardag ger oss krämpor, extra kilon och depression. När vi rör på oss skrattar kroppen och gör dig starkare.

För att uppmuntra dig till rörelse skickar hjärnan ut endorfiner, vår egenproducerande drog, som dämpar smärta och gör dig gladare. Dock kräver endorfiner ofta högintensiv träning, något man helst ska jobba sig upp till. Alla har hört dessa tips förut men de tål att upprepas. Är du nybörjare räcker det med promenader.

Gå till jobbet. Om det är väldigt långt, parkera bilen längre från arbetet eller kliv av en busshållplats innan din vanliga. Ta trapporna istället för hissen, prova ett träningsband, hitta sätt att kunna träna vinter som sommar. Kom ihåg att sätta realistiska mål. Ingen går från noll till hundra på en vecka. Om du blir seriös med din träning måste du ge dig själv tid.

Muskler behöver vila för att växa. Tala med professionella rådgivare och tränare så du inte skadar dig själv. Och kom ihåg att ha roligt. Detta är en del av receptet för ett gott liv, inte straffarbete. Gör det du gillar, i den mängd som passar dig och njut av träningsvärken.