Ha roligt med barnen

Det är roligt att vara med sina barn, att göra saker tillsammans på riktigt. När barn ska leka med andra barn gör de ofta saker som härmar de vuxnas göranden. Att leka affär är kul tycker de eller mamma, pappa, barn. När man vill ägna tid med sitt barn är det ingen dum idé att göra saker ”för att” i stället för att göra ”som om”. Man behöver inte leka affär utan det är minst lika roligt att gå och handla på riktigt. Vad behöver vi? Ska vi skriva en lista? Hittar du till mjölken i affären? Gör barnen delaktiga i dagliga aktiviteter. Det är bra för deras självförtroende och ansvarskänsla.

Är det dags för ett kalas är det till exempel en bra idé att planera hela kalaset med barnet. Man kan bestämma tillsammans vad som ska bjudas på och vad det ska vara i godispåsarna, samt om barnet vill ha ett tema på kalaset. Massor med tips kan man få på nätet.

Sedan är det dags att komma överens om vilka som ska komma på kalaset. Här är det viktigt att se till att ingen blir utanför utan alla i kompisgruppen ska med. Sedan ska det hända saker på kalaset. Två timmar är kanske lagom och då måste ett antal aktiviteter planeras. Det finns en metod att planera kalas i kvartar. Barnen äter i kvart, leker i en kvart, klär på sig och går hem i en kvart och så vidare. En kvart är ungefär så länge som barnen har tålamod att göra en sak. Lekar och aktiviteter har säkert barnet förslag på, annars finns det tips på nätet med många bra förslag på lekar.

Några bra kalaslekar är;

  • Sätta svansen på grisen
  • Kurragömma
  • Dansstopp
  • Skattjakt
  • Stenhäxa
  • Kull