Graviditeten

Bäbislycka! Att blir gravid är underbart, läskigt, fantastiskt, spännande och vänder uppochner på hela ens vardag. Vilka besvär kan man förvänta sig av sin graviditet?

Att vänta barn är helt klart en av livets mest njutbara ting. Men man måste också förbereda sig på en del besvär och några obekväma månader. Många är illamående under första perioden av sin graviditet. Detta brukar visa sig tydligast på morgonen. Därför kan man faktiskt gå ned i vikt i början av graviditeten. Man behöver inte vara orolig för fostret ser ändå till att ta den näring som den behöver. För att motverka illamåendet kan man först prova att äta något så fort man vaknar, innan man ens kliver upp ur sängen. För många hjälper det att äta många små måltider istället för de vanliga tre.

Är det fortfarande svårt att äta finns det även medicin som kan hjälpa. Hela kroppen går igenom en omställning för att hjälpa fostret att växa. Detta betyder att man kan få en hel drös med olika besvär under dessa nio månader. Under graviditeten slappnar exempelvis all glatt muskulatur av. Det är musklerna som man inte kan kontrollera med sin egen vilja. De finns i livmodern, tarmarna och magmunnen vilket betyder att man får ofta problem med halsbränna och förstoppning. En av sakerna man ska försöka göra redan från början är att sänka stressnivån i vardagen och vila mycket. Man blir lätt trött under denna här tiden, speciellt i början och i slutet av graviditeten. Hitta tillfällen under dagen då det går bra att vila lite, såsom under lunchen och direkt efter jobbet. Den växande magen kan också medföra sina problem.

Ryggsmärtor är vanligt eftersom man inte är van med den nya vikten framme på magen. Man bör fråga efter lämpliga övningar för gravida hos barnmorskan eller sjukgymnasten så man har ett program att följa fram till födelsen. Lätt träning är viktig för att hålla kroppen i trim och förbereda den på födseln. Man kan också köpa avlastande gördlar som hjälper dig att bära vikten. Det finns många studier som visat på att det finns en hel del fördelar med att hålla uppe eller börja med träning under graviditeten.

Det kan leda till att man håller kvar konditionen och styrkan men även öka sitt välbefinnande, mina risken för svullnader, åderbråck, stress och depression. Det kan även leda till minskad trötthet och bättre sömn. Med alla dessa positiva effekter är det lätt att se varför fler och fler rekommenderar gravida kvinnor att träna. Det finns ett par olika träningsformer som alla har sina fördelar:

  • Uthållighetsträning – kan vara många olika aktiviteter, som snabba promenader, stavgång, cykling, aerobics, simning eller jogging. 
  • Styrketräning – musklerna i mage, rygg och bäckenbotten kommer alla vara viktiga i för att undvika smärtor i respektive delar av kroppen.
  • Rörlighetsträning – detta är menad att hålla uppe rörligheten i lederna, de kan annars börja kännas stela och obekväma, vilket leder till mindre rörelse under graviditeten, något man ju helst bör undvika.

Mycket av informationen i denna artikel är hämtad från 1177.se.